onsdag 26 november 2014

Tackel till ismete

När det gäller tackel till ismete så har jag egentligen inte lagt ned så mycket energi på att prova ut olika tafsmaterial, riggningar osv.
Jag har däremot provat olika tingeltangel på tafsen som en tillklippt bit av plastpåse, jigg, propellrar, rasselkammare osv som hänger ovan betet men i mitt hemmavatten så ger det bevisligen inte mer fisk det ser bara lite coolare ut. Rasselkammare i olika modeller körde jag med ett tag på mina tackel men det gav inte mera fisk det heller fast jag tyckte att det borde fungera.
Det grundtacklet jag kör med idag är enkelt att göra och jag har kört med det nått år nu och den fungerar hur bra som helst. Sen är det ju upp till var och en vad man ska utrusta tacklet med för tingeltangel.

Här är ett foto på material och verktyg jag använder mig av när jag gör mina tackel. Fick flera påsar lyspärlor förut så det åker på en sån idag.

 
Längden på tafsen brukar vara 50cm då jag gör mina tackel så om fisken lever rövare innan den ska upp i hålet så är det tafsen som tar smällen mot iskanten. Kortare tycker jag inte att man ska ha då linan står stilla rakt uppifrån vilket kan resultera i att om gäddan hugger underifrån och stiger så kan den få in linan ovan en kort tafs i käften och slita av den. Det hände ett par gånger back in the days men inte en enda gång sen jag började med dom här lite längre tafsarna.
 
När jag gör en tackel börjar jag med att montera lekande. Jag knyter numera då jag tycker det känns idiotsäkert, hylsor osv har krånglat och känns inte riktigt hundra i mitt tycke. För extra säkerhet så fixerar jag knuten med krympslang och värmer på med gaständaren. När man knyter en tafs bör man inte dra åt knuten så hårt som man gör med en lina. Jag drar åt försiktigt tills jag känner att det tar emot lite det räcker så.
                     Nu är knuten klar och krympslangen ska dras över knuten för att sedan värmas på.
 
Jag kör med två trekrokar på mitt grundtackel varav den översta som ska sitta i ryggen är glidande. Anledningen till att den är glidande är att man alltid får perfekt anpassning mellan krokarna och man slipper överflödigt tafsmaterial i en båge hängandes utanför betesfisken eller att det helt enkelt blir för kort.
Vi fiskar inte bara med mört utan även andra betesfiskar så med denna tafs har man alltid perfekt passform.
När det gäller den glidande kroken så trär jag in tafsen in genom öglan och snurrar sen tafsen ett varv nedåt på krokskaftet innan jag värmer på krympslangen så den inte glider allt för lätt.
Den glidande kroken krokar vid mothugg hur bra som helst och jag måste medge att jag var skeptisk till det i början men nu går jag i god för att det fungerar bra.
                                         Här är lekandet och den övre glidande kroken på plats
 
 
Nu är det bara att montera den sista nedre kroken som givetvis knyts fast och det färdiga resultatet kommer här.
 
Detta är mitt grundtackel och fungerar kanon på både gädda och gös. Har även haft detta tackel till flötestrolling och det fungerar bra till det också.
Använder även andra tackel till ismete med tex FC då jag fiskar gös i vatten där det inte är så mycket gäddor som på hemmaplan.
 
Krokarna jag använder mig av i grundtacklet är kemslipade 4:or och 8:or av dom kända märkena. 
Har provat mindre storlek men tycker en 4:a är allround att ha i ryggen och en 8:a som man fäster någonstans på kroppen, tex vid främre bukfenan. Har jag riktigt stor betesfisk till gädda vill jag gärna ha en 2:a i ryggen och en 4:a under vid kroppen.
 
 
Ett enkelt men mycket fungerande tackel som alltid passar den betesfisk du har för dagen. 

2 kommentarer:

  1. Går inte krympslangen sönder på den övre glidande kroken vid fisk??

    SvaraRadera
  2. Funderade precis som du när jag gjorde första tacklet men har fått hundratals med fisk på det här tacklet och krympslangen håller otroligt bra, kanske pga av att jag lindar wiren efter skaftet. Den svaga punkten är som vanligt wiren som kan bli böjd efter någon fisk.

    SvaraRadera