tisdag 18 november 2014

Vippor till ismete...

Nu börjar det verkligen närma sig att isarna lägger sig och man ser att folk börjar fråga om ismeteutrustning så jag kör lite sånt nu.

Utrustning till ismete är något som det finns lika många idéer om som det finns isfiskare.
Dom "vanliga" vipporna man köper i butik är som bekant för veka och oftast för korta för att fungera på ett acceptabelt sätt.
Jag tänkte visa upp mina MW-vippor och hur jag tänkte då jag provade fram dom så att jag blev nöjd.

Idag är det väl rensband och makrolon som är populärast. Jag har klämt och känt på båda men kommit fram till att rensband passar mina krav bäst och varför kommer jag förklara i detta inlägg.

Det jag provade ut först var längden på rensbandet och det jag kom fram till var att ca 57cm var det som passar min typ av spöhållare, ger fin båge och hur det håller betet på ett bra sätt. Kollade även upp olika styvheter mellan olika fabrikat och det var ganska liten skillnad som jag inte tänker gå in på så mycket mer. Det viktiga är kombinationen av hela vippans egenskaper som gör att den fungerar på ett bra sätt.

Sen måste man ha någon form av märkning/boll så man ser vippan på håll och som ska synas bra i olika väderlekar.
Där provade jag ut en hel massa olika en vinter och blev aldrig nöjd!
En dag var jag in i en leksaksbutik med min son och såg där av en slump bollhavsbollar och köpte direkt en förpackning.
Åkte hem och provade och blev tvärnöjd! Detta var exakt det jag var ute efter.
 


En sak som jag anser vara viktigt är att en boll på vippan har rätt storlek för att vara synlig på avstånd samt ha rätt vikt för att vippan ska kunna flagga djupt och länge.
Just det där med rätt vikt anser jag vara grymt viktigt och var det jag inte blev nöjd med då jag provade ut andra saker att ha på vippan. Har man för lätt så flyger vippan upp och flaggar knappt, har man för tungt går vippan segt och orkar knappt flagga osv.
Bollhavsbollarna i kombination med rensband på ca 57cm blev det optimala i mitt tycke då det blir fin båge och dom flaggar snärtigt, djupt och länge.

Bollen slipar jag ned lite och grundlackar med vit färg för att sedan lacka med lysorange.
Har provat mixat halva svart och halva orange som är populärt och även andra färger men tycker att jag är mest nöjd med helmålade i lysorange så nu kör jag så.



Rensband är bra för man kan böja till dom för att orka hålla olika tyngd på betet. Har ibland haft riktigt stor betesfisk på men även ismetat Regnbåge med PB på kroken med denna typ av vippa och det har fungerat bra pga av att man kan böja till den som man vill ha den och därmed fått rätt presentation på betet.



När jag under en fisketur har riggat klart alla ismetespöna så sitter alla vippor lika. Bollen sitter i samma linje som spöt (spöt ska kunna prickskjuta på bollen) vilket gör att jag ser minsta lilla ändring hos vipporna. Se fotot ovan!
Tycker det är viktigt att vippan sitter i direktkontakt med betet och inte långt bak på en ställning som en del har. Jag vill se hur betesfisken jobbar genom vippan samt att man enklare ser om betesfisken blir orolig då vippan börjar röra sig mer än vanligt. Blir lite stelare att ha vippan långt bak och själva spötoppen är i direktkontakt med betet.
Efter ett fäll så flaggar vippan tillräckligt länge för att man enkelt ska se vart det rör sig och när vippan stannat så står den rakt upp eller helst lite bakåt mot rullens håll för det ser mer onaturligt ut genom att den står åt helt fel håll mot innan och blir enklare att upptäcka om man är ouppmärksam av någon anledning.
Under bollen har jag en dubbelpingla som hörs riktigt bra och när jag gör vipporna förlänger jag krympslangen som pinglornas klämmor kan sitta på för bra fäste. Har provat div nappalarm men tycker det strular mest.


På flärpen längst fram där linan sätts fast har jag efter en massa utprovning av diverse olika ideér kommit fram till att jag gör det enkelt och kör det gamla hederliga att vira linan några varv och lägga öglan på flärpen. Detta är även snällt mot linan som snällt glider av och enkelt virar upp sig innan ett mothugg.
Flärpen är klädd med skonsam krympslang och lätt uppåtböjd för att hålla linan lite bättre.
Olika linutlösare, klipps, gummisnoddar, klykor mm lade jag bakom mig då jag anser att det räcker med ETT motstånd för fisken vid hugg som nu kommer från vippan och inte två som det då blir av först rensbandets motstånd och sen div linutlösare som också ska lösa ut av fisken. Nu känner fisken bara vippans jämna motstånd och öglan glider enkelt av. Kan vara avgörande en dag då tex Gösen är känslig och spottar snabbt.

Hur jag gör vipporna kanske jag lägger ut en enklare film på senare i vinter ev kommer jag att lotta ut en uppsättning vippor. Jag får fundera lite på det!

Det var lite av mina tankar om en enkel och fungerande vippa.
Kommer sen lägga ut mer om min egenkonstruerade ismeteutrustning som spöhållare, tafs, pulka mm...

Skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar